"רעיונות כמוהם כזרעי לוטוס; הם אינם הופכים לרדומים אלא כדי לפרוח טוב יותר."

"רעיונות כמוהם כזרעי לוטוס, הם אינם הופכים לרדומים אלא כדי לפרוח טוב יותר." פאטו דיום, סופרת סנגלית



יום רביעי, 31 באוגוסט 2011

אתר בית ספר "שקד"


במהלך הלימודים לצד התיאוריות ומידע בתחום התקשוב בארץ ובעולם נחשפנו לתוכניות וכלים מתוקשבים המתאימים למורים ומחנכים. כאשר מנהלת בית הספר ביקשה ממני לעדכן את אתר בית הספר, החלטתי להשתמש בכלי שלמדנו בקורס "טכנולוגיות תקשוב ותקשורת בלמידה" בהנחיית ד"ר גילה קורץ.  הכלי שהוצג בקורס מתאים במיוחד לאתרי בית הספר ומתייחס להיבטים העיקרים של אתרים אילו: היבט פדגוגי, ניהולי ציבורי וחברתי.
את הכלי לאבחון אתרי בית הספר פיתחו קליין שרית וטובין דורית (2005) בעקבות מחקר מקיף  שכלל 60 בתי ספר המייצגים את מגוון בתי הספר בארץ. קליין וטובין הגיעו ל-22 מרכיבים שצריכים להיות בחלק הפתוח  של כל אתר בית ספרי. החלק שאיליו נחשפים כל בעלי העניין בסביבתו של בית הספר כמו אנשי צוות, הורים וכמובן התלמידים.  
22 הקריטריונים מתחלקים לשלושת המרכיבים העקרים של רוב אתרי בית הספר.
מסרים טכניים-תהליכי ההוראה והלמידה בבית הספר הקשורים לתלמידים והמורים.
מסרים סימבוליים-התנהלות בית הספר מול ההורים וקהל הרחב בתחומי העשייה הפדגוגית, 
תרבותית וחברתית.
מסרים נייטרליים-מידע שלא נמצאו מתאימים לקטגוריות הקודמות.

      רמת הפיתוח של כל מרכיב נקבע לפי סולם בין 3 דרגות.
1. רק כותרת או שאין מרכיב כזה
2. המרכיב כולל מספר מצומצם של דפים
3. המרכיב מפותח במלואו.
כדי לבדוק את אתר שקד, בית הספר בו אני עובדת הכנתי טבלה
אחרי הכנת הטבלה פתחתי את אתר בית הספר ובדקתי כל אחד מ-22 הסעיפים ההשקעה בהכנת הטבלה הייתה שווה את המאמץ , מכוון שעכשיו נותר לי לסמן V במקום המתאים.  
היום לרוב בתי הספר בנס ציונה יש אתר בית ספרי , לכן חשוב לי ליישם את עקרונות הפדגוגיה החדשנית אשר דוגלת בראיית האתר כאמצעי לקידום מטרות בית הספר
לכן בעקבות הבדיקה בניתי תוכנית לשדרוג ושיפור האתר להיבטים הבאים שנראו לי מייחדים את בית הספר בו אני עובדת:
-  היבט פדגוגי המייחד את אתרים הבית ספריים לעומת אתרים אחרים.
- היבט חברתי ההופך בית ספר ממוסד ללמידה וחינוך לקהילה  חברתית  לומדת תומכת במשולש  תלמידים, מורים והורים. 



_________________________________________________________
מקורות
קליין, ש. וטובין ד. (2011). האתר הבית ספרי – פנים רבות ליישומי תקשוב. מתוך: חן, ד' וקורץ, ג' (עורכים). 
תקשוב, למידה והוראה  . (בדפוס)
קישור לתקציר המאמר באתר מס"ע במדור סביבות למידה ממוחשבות (12.4.11):-

יום שני, 29 באוגוסט 2011

עמותת תללי"ם

תללי"ם –עמותת תלל"ים היא עמותה הנותנת תמיכה לימודית חינם לתלמידים מרותקים למיטותיהם הפועל מ- 1990. העמותה הוקמה ביוזמת משרד החינוך ומטרתה לתת תמיכה לימודית לתלמידים  שלצערנו חולים ולא יכולים להגיעה לבית ספר לתקופה של שלושה שבועות ויותר. חשוב לציין שעמותה הוקמה לפני שנחקק ונכנס לתוקף חוק חינוך חינם לילדים חולים (ב-2001 )העמותה תומכת בתלמידים חולים מכל רחבי הארץ מגן חובה עד התיכון. מטרת העמותה לסייע לתלמידים החולים להשלים את הפערים בלימודים , כדי שיוכלו להשתלב בלימודים הסדירים ולחזור לכיתתם ולחבריהם עם החלמתם. תמיכה זו חשובה מאוד לילדים החולים ואנו יודעים שהרגשה טובה וקשר עם חברי הכיתה יכולה לתרום רבות להחלמתו של הילד.
כל תלמיד שלצערנו נאלץ להשתמש בשרותי תללי"ם מקבל "סל תמיכה" הכולל מחשב חדיש , מערכת תקשורת אלחוטית המאפשרת לתלמיד למרות היותו בבית לשמוע את השעורים בכיתה ולהשתתף במתרחש בכיתה בנוסף להשתתף בקורסים בבית הספר הוירטואלי.
הקשר עם עמותת תלל"ים הוא לא רק קשר וירטואלי , המורה המנחה מכיר אישית את התלמיד ובא גם לבקרו (למרות הכל  קשר טוב והצלחת הפרויקט תלויה גם בקשר האישי) , בנוסף חיילים ובנות שירות הלאומי גם שומרים על הקשר עם הילד החולה.
כתלמידה שבחרה ללמוד תואר שני תקשוב בלמידה, ברור שאני רואה חשיבות לשילוב התקשוב בלמידה. הלימודים רק חיזקו את האמונה וחידדו את הצורך להוביל שינוי בנושא בבית ספרי. אך תמיד שאלתי את עצמי האם יש יתרון מיוחד נוסף בשילוב התקשוב בהוראה.
כאן מצאתי את אחת התשובות, היכולת לעזור לילדים להיות חלק מהכיתה בתחום הלימודי והחברתי , כאשר מסיבות של מחלה או תאונה הם לא יכולים להגיע לבית הספר. לשמור על קשר עם המעגל החברתי , כי אני בתור אמא ומורה בטוחה שלצד הטיפול הטוב ומסור חשוב להחלמה ההרגשה הטובה ועידוד שהם יכולים לקבל מהסביבה הטבעית הקרובה להם.
חבל שלפרויקט כל כך חשוב אין מספיק מודעות בקרב מורים וכנראה גם המנהלים. בקרוב תפתח שנת הלימודים הבאה ואנו המורים/מורות נתכנס לימי הערכות . אני מציעה (ואני הולכת ליישם בבית ספרי), שוחחו עם המנהלת ובקשו אישור לעלות למודעות של המורים ובעיקר המחנכים/מחנכות על עמותת תלל"ים .
עמותת תללי"ם



"קדימה מדע- קו אור" אתר ללמידה מרחוק לילדים מאושפזים

נוסד בישראל בשנת 2007 ע"י הארגון החינוכי הבינלאומי הפועל  בכ- 64 מדינות. אחת המטרות  של הארגון לסייע לילדים מאושפזים בבתי החולים  ושילוב טכנולוגיות מתקדמות בהוראה ובלמידה תוך קיום קשר בין הקהילות בארץ לקהילות בעולם.

יום רביעי, 24 באוגוסט 2011

לוח אינטראקטיבי
בעקבות משימת סיכום בקורס " עקרונות בפיתוח סביבה מתוקשבת" בהנחיית ד"ר איתי כוכבי נחשפתי ליכולות של הלוח האינטראקטיבי.
הלוח האינטראקטיבי שיש שקוראים לו גם ה"לוח החכם" מאפשר חיבור בין הלוח ובין המחשב, כך המורה יכולה להשתמש ביכולות המחשב בכיתה על הלוח לפני כל הכיתה.
יתרון נוסף ללוח החכם נוחות השימוש בכיתה, מכוון שהמורה יכול להפעיל את הלוח על-ידי נגיעה (באצבע), או בעט אלקטרונית. יכולות אלו מאפשרות למורים להיות במרכז הכיתה בלי התלות בעכבר ובמקלדת. בנוסף כל תוכנה של לוח אינטראקטיבי מאפשרת עריכה, מחיקה והדגשת טקסטים, בנוסף לכל תוכנה יש אמצעים נוספים העומדים לרשות המורה שלא היו קיימים בלוח הרגיל.
תוכנה שנחשפתי עליך "PROMETHEAN" ובמקרה שלי הייתה תוכנה חביבה ויחסית קלה ללמידה עצמאית וידידותית למשתמש. התוכנה מאפשרת לתכנן שעור לכיתה ולשלב מצגות ואתרי אינטרנט במהלך השיעור. אם אני מעוניינת להדגיש מילים או נושאים אני יכולה לעשות זאת בקלות על-ידי עט אלקטרונית. כל לחצני הפעולה נמצאים על הלוח החכם , כך שאני לא צריכה לגשת למחשב שבפינת החדר. אני יכולה גם להכין סיכומים ומחוון שאני מלמדת בבית הספר היסודי אני רואה יתרון גדול שאני יכולה להכין לתלמידי סיכומים באותיות דפוס בצורה ברורה ומתאימה גם לתלמידים המתקשים ואם שכחתי או אני מעוניינת להוסיף ולעדכן הדבר אפשרי בקלות רבה במהלך השיעור. יתרון נוסף ההתחשבות בתלמידים המקבלים הקלות כמו קבלת הסיכום מצולם או עזרה בכתיבת הסיכום, הקישור למחשב מאפשר לי לשמור את הקובץ ולשלוח למחשב האישי של התלמידים שמגיעה להם הקלות. אני יכולה לשלוח את סיכום השיעור לתלמיד שנעדר ולהמשיך לשמור על קשר איתו למרות שהוא לא נמצא בכיתה. אני יכולה לנצל את המשאבים הנוספים שיש בתוכנה להכנת משחקי טריוויה,  להשתמש במאגר המשאבים וכך לתכנן שעור שיתאים למגוון תלמידים בכיתה.
אני רואה בלוח האינטראקטיבי כלי שבעזרתו אני יכולה להכין שעור, להשתמש במגוון אמצעי המחשה,יכולת לתכנן שעור, לחשוף את התלמידים למקורות מידע מגוונים, להראות להם סרטונים מאינטרנט,להכין סיכומים ולתכנן משחקים. במיוחד האפשרות לשמור את הסיכומים ולשלוח או להדפיס לילד עם לקות או ילד שחסר. השימוש בלוח אינטראקטיבי מעודד שיתופיות, יצירה ופיתוח פרויקטים בשיתוף הצוות המקצועי.
כמובן שהתלמידים שנולדו לעולם המחשבים, רואים בלוח האינטראקטיבי כחלק אינטגראלי של הלמידה.
אך התלהבותי לא משקפת את המציאות בפועל. לוח החכם –שם קצת מוזר יותר מ
תאים לי השם ה"לוח האינטראקטיבי" .
למרות שהלוח החכם נוח יחסית לשימוש , עדיין לא  לכל המורים יש פתיחות לטכנולוגיה חדשה. יש מורים החוששים ומרגישים מאוימים מכל אמצעי טכנולוגי חדש ולא מוכר. גם מורים סקרנים ומתלהבים המעוניינים בשינויים זקוקים לתמיכה ועידוד רב כדי שיתמידו בתהליך. התקנת לוח החכם ומערכת הנלוות עדיין יקרה מאוד ואם לא ישתמשו במגוון האמצעים וימשיכו להשתמש בלוח כלוח רגיל ואולי ינצלו עוד פונקציה אחת או שתיים הדבר לא יביא לשינוי משמעותי בדיאלוג בין המורים לתלמידים ולשינוי בפדגוגיה. שימוש בלוח החכם מצריך מהמורים תכנון מחדש של השיעורים . כמו כל מכשיר טכנולוגי נדרשת תמיכה טכנית טובה וטכנאי זמין, אני רואה בלוח מחברת המורה כלי בסיסי העוזר למורה לנהל את השיעור ולסכם את הנקודות החשובות וכאשר המורה צריך לחכות ימים רבים לטכנאי בגלל בעיות טכניות או בירוקראטיות איך המורה הכי טוב ילמד?...
למרות כל השגותיי, אני מודעת שאנחנו בתחילת תהליך וכדאי שנתחיל. אני ממליצה להתקין לוחות אינטראקטיביות בכיתות בתי הספר. כאשר מחליטים להתקין לוח החכם בבית הספר המנהל צריך להיות חלק מהתהליך, עליו להעביר לצוות את חשיבות הנושא לבית הספר. מומלץ לזהות בצוות מורה היכול להוביל את השינוי מתוך אמונה בכלי ויכולות אישיות. המורה המוביל צריך לתווך בין הנהלה והצוות , עליו להיות מקובל על צוות ההוראה שירגישו נוח לפנות ולשתף את המורה המוביל בקשיים בלי חשש. למורה המוביל צריך להיות המוטיבאצייה להתמודד עם הקשיים , עלינו לזכור שצוות בית הספר הוא מאוד הטרוגני. דבר נוסף וחשוב להצלחת התהליך זה הנחיית  צוות המורים  . המורים זקוקים לקבל הנחייה לא  רק בקטע השימוש הטכני והחשיפה לאמצעים, אלה לקבל גם הנחייה וסיוע בשינויים באסטרטגיות הלמידה. כמו בכל תהליך הטמעה ובמיוחד שהן משולבות בטכנולוגיות ושינוי שיטת הלימוד עלינו לזכור שהתהליך ארוך ודורש סבלנות וסובלנות , דבר שאי אפשר לראות תוצאות מהירות תוך שנת לימודים אחת. רצוי לשתף את ההורים בתהליך , כדי שיבינו את מהלך השינוי וחשיבותו. לפרוש לפניהם את היתרונות ואת הקשיים להדגיש להורים שהשינוי מהותי, ויתרום להצלחת ילדכם בבית הספר.
מתוך הניסיון האישי כמורה המשלבת משימות מתוקשבות בהוראה התקנת לוח אינטראקטיבי ומחשבים ניידים למורים ולתלמידים תורמים ומקדמים יותר את תהליך הטמעת התקשוב בתוכנית הלימודים , יותר מהקמת מעבדות מחשבים, בגלל זמינות של הלוח החכם בכיתה. כאן המורה לא צריכה לתאם עם האחראית כניסה לחדר מחשבים. המורה חשופה לאמצעי הטכנולוגי רוב שעות היום שהיא מלמדת בכיתה ולכן יכולת להסתגל לאמצעי החדשני קל יותר ואפילו אי אפשר להתחמק מימנו כמו מחדר מחשבים שממוקם באחד החדרים בבניין .
ולסיום הלוח החכם הוא כלי עזר נוסף וחשוב למורה , אך לא העיקרי ובתכנון השיעור המורה צריך להשתמש בהם במידה ולתת לתלמידים את האפשרות ללמוד בזוגות ובקבוצות או בצורה עצמאית ולא לחזור לשיעור הפרונטאלי כבעבר.
קישור לאתר PROMETHEA
באתר אפשרות להוריד את התוכנה למחשב האישי בחינם לזמן מוגבל ובעיקר דוגמאות וחומרים
להכנת שעורים אינטראקטיבית.
http://www.prometheanworld.com/

יום שישי, 12 באוגוסט 2011

בניית אתר ב"גוגל סייט"

בקורס "תקשורת ושילוב הלמידה" בהנחיית ד"ר גילה קורץ התבקשנו להכין אתר בגוגל סייט. המפגש הראשון בשילוב עם התוכנה הייה קצת קשה. גוגל סייט היא תוכנה לבניית אתרים והיא דורשת רקע במחשבים או לאנשים בעלי רקע המתעניינים לבנות אתרים וזאת מכיוון שצריך ללמוד להשתמש בתוכנה ובאפשרויות הרבות שיש לתוכנה. היתרון של התוכנה שהיא ניתנת ללמידה תוך זמן קצר. לאנשים שאין להם ניסיון במחשבים  אני  מציעה ללמוד את הבסיס עם מישהו שמכיר את התוכנה או מתמצא במחשבים ובאינטרנט ולא רק על ידי המדריכים שבאינטרנט.
אני למדתי שלגוגל סייט יש יתרונות רבים, היא תוכנה חינמית וידידותית המאפשרת בנית אתרים לעסקים קטנים,  תדמיתיים, לעבודה שיתופית, לעבודות של סטודנטים כפי שאנחנו עשינו בקורס.  אנחנו יכולים לבנות אתר ב-HTML אך כדי לראות את האתר באינטרנט אנחנו צריכים לשלם דמי אחסון , כאן אין צורך מכיוון שהאחסון על חשבון גוגל המקצה מקום לאתרים וכשמדברים על עסקים קטנים כמו אתרי תדמית או סטודנטים הדבר חשוב מאוד.  שתי אפשרויות עיקריות וחשובות יש לגוגל סייט; אפשרות אחת: לפתוח אתר שלך ולנהל אותו . אפשרות שנייה כמו שהיה לנו בקורס, האתר נוהל על ידי גב' נעמי פורת ואנחנו הסטודנטים עבדנו באתרי משנה של האתר המרכזי, כלומר השליטה הייתה בידי גב' נעמי. היתרון בשיטה זו מתן אפשרות ללמידת עמיתים לכל תלמידי הקורס כך שאפשר לראות את עבודות של אחרים וללמוד מהם. אך ליתרון זה יש בעיה , בעיה המחייבת טיפול, מכוון שהיא מאפשרת לסטודנטים של הקורס להיכנס לתוך אתרים של חבריהם במצב עריכה ולפגוע בלי מתכוון או לצערי בכוונה.  יתרון נוסף לגוגל סייט שהיא תומכת באפשרויות רבות נוספות שקיימות ב-גוגל .
אחת החסרונות הבולטים של התוכנה , יש כאלו שיראו בה יתרון והיא העובדה שלמרות האפשרויות הרבות הטמונות בתוכנה היא דורשת מבעל האתר להיות בעל ידע בעיצוב ובניית אתרים. הכוונה שבאתר אין מספיק כלים לעיצוב בסיסי, כמו תבניות, תמונות, כפתורי ממשק. אנחנו מקבלים דף ריק ועלינו לקבוע איך יראה הדף, סרגל הכלים, התוכן, רקע, הפונטים ועוד..
יתרונות נוספים הם:
   - כתיבה בתוך האתר.
    - העלאת תמונות
    - העלאת סרטונים
    - העלאת מגוון קבצים
    - הטמעת אתרים בדף האינטרנט
    - עיצוב אישי של רקע תמונות גופנים ועוד...
    - סרגל הכלים ידידותי ומזכיר את סרגל הכלים של WORD
    - טעית לא נורא יש אפשרות לחזור לדף הקודם (אמרתי כבר שסרגל הכלים דומה 
       לסרגל הכלים של (WORD)
    - הוסף גאדג'ט-אוסף של אפשרויות לשילוב אתרים ושידרוג האתר ולנו  נשאר רק לבחור
       את הגאדג'ט הרצוי החיסרון בשימוש באפשרות זו: כאשר אנחנו נמצאים במצב עריכה
       אנחנו בדרך כלל לא יכולים לראות את הגאדג'ט שהוספנו, דבר שיכול להקשות בעריכה 
       ועדכון הדף. לדוגמא: הוספנו סרטון מאתר יו טוב לדף בגוגל סייט ואנחנו רוצים להתייחס
       לסרט. כאשר אנחנו במצב עריכה אנחנו מקבלים במקום הסרטון את ההודעה הבאה.


           
בעיה נוספת ואולי אופיינית יותר לאילו שרוצים להקים אתר בגוגל סייט בעברית. כתיבה בשפה העברית קשה ולא פעם נוצרים שיבושים אך יש דרך קלה להתגבר על הבעיה, כתבו במסמך WORD עצבו את הגופנים והעתיקו לדף גוגל סייט. תיקונים אפשר לבצע בדף שבאתר.
ואם אתם עדיין מתלבטים בואו וצפו באתר שבניתי עם שותפתי ללימודים הגב' מלי סביר בנושא הקיימות. השתמשתי במגוון אפשרויות: סרטונים, גוגל דוקס, תמונות ועוד..
עבודות של חברי לקורס
עבודה בגוגל סייט
פתח אתר משלך בגוגל סייט